Terug naar overzicht

Projectbezoek – Malawi – Deel 5

Hier zijn we dan, het laatste stuk van Pierre’s projectbezoek aan Malawi. In dit 5e stuk besteden we ook aandacht aan Chisamo en zijn moeder, Emilie.

Ik vraag Blessings of hij een goede ergotherapeut weet die samen met Emilie kan zoeken hoe het leven en de zorg van Chisamo kan verbeterd worden. Misschien kan hij met een steun voor de nek in een zithouding komen.

Ons intiem gesprek over leven en dood wordt verstoord door een man die met een groep van 8 op bezoek wil. Hij zegt dat hij buiten wel zal wachten.

We ronden het gesprek af en ik vraag of ik een familiefoto mag maken.

We nemen afscheid en ik vraag aan Blessings om voor de paracetamol te zorgen. Ik beloof hem een lijstje te zenden van materiaal dat je best op elk huisbezoek zou moeten meebrengen. Ambrose van Uganda stelde dat samen.

Janet vraagt waarom de tweede zoon niet naar school gaat. Ook heel belangrijk. Daar had ik niet aan gedacht. Nog een opdracht voor Rose en Blessings.

De groep bezoekers die buiten stonden te wachten hebben schoenen en eten bij. Twee blikjes met vis en een zak meel. De leider van de groep kent de vader van op zijn werk. De man wil eigenlijk geen hulp vragen aan zijn collega’s. Hij lijk zich wat te schamen, vertelt hij. Ik geef hen mijn kaartje en vraag Blessings hen te contacteren om samen te werken. Hier is alle hulp welkom, maar liefst hulp die helpt. Daarvoor is kennis en informatie nodig. Over spina bifida en hydrocefalus kan Blessings dat aan hen aanbieden.

 

Foto: Groepsfoto met donaties

Intussen ben ik weer thuis en heeft Ambrose me zijn inventaris van materiaal voor een huisbezoek doorgezonden.
Ik voeg paracetamol bij op zijn lijstje en stuur het door. Het dure glijmiddel om te katheteriseren vervang ik met olie, dat werkt evengoed, is goedkoper en is overal verkrijgbaar. En één euro kan maar één keer worden uitgeven.

Foto: Het lijstje van Ambrose

Hier sluiten we ons verhaal af van het projectbezoek in Malawi, maar we houden je op de hoogte over de toestand van Chisamo, Emilie, en de familie, evenals over andere personen die je hebt gelezen in dit 5-delige verhaal. Over onze collega Rose, Blessings, Aisha en Razack.

Bedankt voor het lezen, en u kunt maandag het volledige, onbewerkte verhaal in pdf met alle foto’s aanvragen door dit artikel te bezoeken en [hier] te vragen het naar uw e-mail te sturen

Tot die tijd raden we je aan om ons te blijven steunen. We zijn afhankelijk van uw donaties, als een belangrijke bloedlijn voor de projecten.