Terug naar overzicht

Oorlog in Oekraïne

De situatie in Oekraïne overheerst het nieuws op dit moment. We hebben de invasie van dat land live kunnen volgen. Voor ons, bij Child-Help, is dit conflict erg dicht bij onze werking gekomen, ook al is Oekraïne misschien niet meteen het eerste land waar je aan denkt bij “ontwikkelingssamenwerking”.

Jaren terug al steunde Child-Help de opstart van een lokale oudergroep en leverde medisch materiaal aan het land. Via een 4e pijler project in Edegem “Oekraïne Project Edegem” kwamen we toen in contact met een wondzorgspecialist, Ihor Vitenko, omdat wondzorg een bijzonder belangrijke competentie is voor onze doelgroep. In 2017 reisden ook twee Oekraïense artsen af naar België voor een opleiding rond continentiezorg in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis van Leuven. We steunden verdere begeleiding in het land door Slovaakse specialisten – de taalbarrière kon op die manier overwonnen worden.

In 2016 reisde Pierre Mertens naar Oekraïne op uitnodiging van Oekraïne Project Edegem. Dat reisverhaal kan je hier lezen, relevant omdat het geschreven is na de annexatie van de Krim in 2014, maar jaren voor wat er zich vandaag afspeelt.

We steunen onze partners sinds jaren in Oekraïne

Zo hebben we ondertussen 3 tweedehands ambulances aangekocht die naar het land zijn vertrokken. Ihor, die ondertussen in Oekraïne is, vraagt nog een aantal vacuümpompen voor wondzorg. De oudervereniging probeert al zijn leden in het land te bereiken. Vele ouders van kinderen met een handicap vluchten naar veilige regio’s van het land waar ze bij familie verblijven, maar geen toegang hebben tot hun eigen lokaal netwerk of tot materiaal. We hebben ons geëngageerd om hun lijst van materiaal via Polen bij hen te krijgen.

Je kan ons en de getroffen families in Oekraïne steunen door een gift te doen:

  • rechtstreeks op NL 40 ABNA 0246 0673 06 met vermelding ‘Steun Oekraïne’

Wil je een actie organiseren en de opbrengst schenken aan Child-Help voor Oekraïne?

Email: info@child-help.nl

Zo organiseert Groen Sint-Niklaas een quiz op 16 april. Alle opbrengst gaat integraal naar Child-Help voor Oekraïne.

Inschrijven voor de quiz kan via dit formulier meer informatie over de quiz vind je op Facebook via deze link.

Wil je materiaal schenken dat nodig is? Contacteer Ruslan Hevko van Redbouw BVBA (Foreestelaan 3/D, 9000 Gent, 09/226.58.34 en 0486/48.49.82). Hij vult tweedehands ziekenwagens (zoals die Child-Help aankocht) met medisch materiaal en zorgt ervoor dat die in Oekraïne geraken om broodnodige hulp te bieden. Volg de missie via deze link.

Email: info@child-help.nl